Skip to main content

A széfszolgáltatás tökéletes választás a fontos személyes dokumentumok, gyűjtemények és családi örökségek biztonságban tartására. Fontos, hogy jól fontoljuk meg, hogy valójában milyen tárgyakat akarunk tárolni a széfben, mielőtt széfszolgáltatás szolgáltatás kiválasztására adjuk a fejünket. Az alábbiakban adunk néhány tippet, ami segíthet, ha széfszolgáltatás előtt állunk.

Mi is az a széf?

A széf egy biztonságos, általában fémből készült tároló, kettős zárral ellátott, zárható rekesz, melyben értékeit az Ügyfél maga helyezi el és veszi ki, jellemzően egy bankban vagy pénzügyi intézményben elhelyezve. Ezeket a “dobozokat” gyakran trezorban vagy páncélszekrényekben tárolják, és az ügyfél akár egész élete végéig bérelheti havi, negyedéves, féléves, ¾ éves  vagy éves díj ellenében.

A modern széfek az 1800-as évek közepe óta léteznek. Egyes bankok ma már elavult szolgáltatásnak tekintik őket, és teljesen felhagytak a széfszolgáltatással. A kereslet azonban még mindig magas irántuk, éppen ezért az MGV Zrt. is szolgáltatásai között kínálja. 

A széfszolgáltatás praktikus szolgáltatás, amelynek köszönhetően értékeinket egy fokozottan védett helyiségben, magas fokú védelemmel ellátott széfrekeszben helyezhetjük el. Ez biztonságos helyet jelent otthonunktól vagy irodánktól távol, ahol egyébként a legtöbben féltve őrzött értékeiket tárolni szokták, tévesen. 

Mire ügyeljünk széfszolgáltatás kiválasztása előtt?

 1. Széf bérlésekor ügyeljünk a megfelelő méret kiválasztására. Sokan a legkisebb méret kiválasztásával indítanak, de hamar rájönnek, hogy több az értéktárgyuk, amivel a széf már indulás után hamar megtelik. Szerencsére az MGV Zrt lehetőséget biztosít a méret miatti cserére.
 2. széfszolgáltatás előtt nem csak a méret számít, hanem az is, hogy ki férhet hozzá a trezorhoz. Az MGV Zrt.-nél például megadhatunk széfhasználatra bejelentett személyt, akit az Ügyfél a Széf kezelésére jogosultként bejelent. Továbbá széfhasználatra jogosított személyt is, akit a Széfbérlő a szerződéskötéskor, vagy annak hatálya alatt a Széf kezelésére jogosultként jelent be az ÁSZF feltételeinek megfelelően. 

Mennyibe kerül a széfszolgáltatás?

A széf ára a szükséges doboz méretétől függően változhat. Jellemzően pár ezer forinttól már magas fokú védelemmel ellátott széfet bérelhetünk, amelyben ékszerek, iratok és egyéb értékek könnyedén elférnek. Az MGV Zrt. által kínált széfszolgáltatás csomagokról ide kattintva tájékozódhat: https://trezor.mgv.hu 

Mit tárolhatunk a széfben?

A széf a legjobb hely az értékes tárgyak tárolására. Ide tartoznak az ékszerek, bélyeg- és érmegyűjtemények, vagy például részvényigazolások és kötvények. Emellett jó helyek a nem pótolható vagy eszmei értékkel rendelkező tárgyak tárolására. Régiségeket, dokumentumokat és bármit, amit nehéz vagy lehetetlen kicserélni, és amire nincs azonnal szükség, érdemes széfbe tenni.

Példák széfben tárolható értékes tárgyakra: 

 • Értékes érme- és bélyeggyűjtemények
 • Forgatható befektetési eszközök, például kötvények, részvényigazolások
 • Ékszerek
 • Családi örökségek, fotók vagy történelmi feljegyzések, amelyeket nem lehet pótolni
 • Örökbefogadási papírok
 • Születési anyakönyvi kivonatok
 • Állampolgársági papírok
 • Katonai dokumentumok
 • Válási papírok
 • Létfontosságú biztonsági mentés adatfájlokról
 • Fontos szerződések és üzleti megállapodások
 • Ingatlanok és jelzáloghitelek
 • Bizalmas nyilvántartások
 • A fontos pénzügyi nyilvántartások másolatai, amelyeket otthon tart
 • Végrendeletek másolatai, élő bizalmi dokumentumok, meghatalmazások

Mit ne tartsunk a széfben?

Fontos megjegyezni, hogy csak Ön vagy az Ön által megadott személy nyithatja ki széfjét, bírósági végzés nélkül. Azokat a tárgyakat, amelyeket másoknak meg kell szereznie, ha Ön nincs jelen, nem szabad a széfben tartani. Segítség lehet, ha listát vezetünk annak tartalmáról.

Amennyiben széfszolgáltatás igénybevételét tervezi konzultáljon ingyenesen kollégáinkkal.

Kinek jó választás a széfszolgáltatás?

A széfszolgáltatás jellemzően olyan magánszemélyek és szervezetek számára alkalmas, akiknek biztonságos tárolásra van szükségük értékes tárgyak vagy dokumentumok számára. Íme néhány példa arra, hogy kinek hasznos lehet egy széf:

Széfszolgáltatás magánszemélyek:

Értékes ékszerekkel, nemesfémekkel vagy drágakövekkel rendelkező személyeknek. Olyan személyeknek, akik fontos dokumentumokkal, például ingatlanokiratokkal, végrendeletekkel, születési anyakönyvi kivonatokkal vagy útlevelekkel rendelkeznek.

Ritka vagy értékes tárgyak, például érmék, bélyegek vagy képzőművészet gyűjtői. Olyan emberek, akik fontos tárgyakat, például családi örökségeket vagy fényképeket szeretnének tárolni.

Széfszolgáltatás vállalkozásoknak, jogi és pénzügyi szakembereknek:

Kisvállalkozások tulajdonosainak, akiknek biztonságos helyre van szükségük fontos üzleti dokumentumok, szerződések vagy szellemi tulajdon tárolására.

Kiskereskedőknek, akik jelentős mennyiségű készpénzt kezelnek, és biztonságos helyre van szükségük a felesleges pénzeszközök vagy értékes készletek tárolására.

Ügyvédeknek, könyvelőknek vagy pénzügyi tanácsadóknak, akiknek bizalmas ügyfél-dokumentumokat vagy érzékeny információkat kell biztonságban tartaniuk.

Olyan szakembereknek, akik ingatlantervezéssel foglalkoznak, és biztonságos helyet igényelnek fontos, de nem mindennap használt jogi dokumentumok tárolására.

Széfszolgáltatás non-profit szervezeteknek:

Nonprofit szervezeteknek, amelyeknek fontos nyilvántartásokat, adományozói információkat vagy értékes eszközöket kell tárolniuk.

Végső soron a széf bérlésére vonatkozó döntés az egyén vagy szervezet egyedi igényeitől, valamint a biztonságosan tárolni kívánt tárgyak vagy dokumentumok értékétől és fontosságától.